3 octobre 2021 – 3 avril 2022

Exposition - De vergeten prinsessen van Thorn - Limburgs Museum

Retour à l'aperçu

Op 3 oktober 2021 opent de unieke tentoonstelling 'De vergeten prinsessen van Thorn'. De tentoonstelling volgt het leven van een aantal van deze prinsessen en geeft een unieke inkijk in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw. Een leven met een voor die tijd grote vrijheid en vol pracht en praal, maar ook een leven in een gouden kooi.

In de geschiedschrijving zie je maar zelden vrouwen als handelende personen met een eigen identiteit beschreven worden. Het Limburgs Museum doorbreekt met deze tentoonstelling de historische onzichtbaarheid van de vrouw.

In de achttiende eeuw was het nu Limburgse Thorn een ministaatje in het Duitse Rijk, waarin prinsessen en gravinnen de scepter zwaaiden. Deze hoog-adellijke dames leefden in weelde en stonden 24/7 in de schijnwerpers.

In De vergeten prinsessen van Thorn zie je kunstwerken en objecten uit meer dan vijftig musea uit heel Europa en de VS. Het merendeel, van staatsieportretten tot prachtige jurken en juwelen, was nooit eerder te zien in Nederland.

Gastcurator: dr. Joost Welten

Meer weten? https://www.limburgsmuseum.nl/nl/tentoonstelling/de-vergeten-prinsessen-van-thorn/ 

Artikel in ExpoTime! (Sept/Oct 21): The Forgotten Princesses of Thorn. Limburgs Museum, Venlo/NL: until April 3, 2022